Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat că indiferent cine se află la conducerea CNAS, instituția trebuie să funcționeze normal, întrucât ea deservește interesele pacienților, iar relațiile instituționale trebuie rezolvate fără exagerări.
„Consider că relațiile instituționale trebuie rezolvate fără exagerări și că, în orice condiții, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) trebuie să funcționeze normal, întrucât ea deservește interesele pacienților. Indiferent cine se află la conducerea Casei Naționale, persoană politică, instituția trebuie să-și exercite atribuțiile conferite prin lege”, a spus ministrul Sănătății pentru agenția de presă Mediafax.
Eugen Nicolăescu a adăugat că, probabil, președintele Traian Băsescu ar trebui să explice rațiunile care fundamentează decizia de numire a lui Lucian Duță în Consiliul de Administrație al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Președintele Traian Băsescu l-a desemnat pe fostul președinte al CNAS Lucian Duță drept membru în Consiliul de Administrație al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din partea Administrației Prezidențiale, scrisoarea de nominalizare fiind transmisă în data de 10 iunie.
Conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate consideră numirea lui Lucian Duță în Consiliul de Administrație al instituției „o gafă” a Administrației Prezidențiale, „specifică organizațiilor mafiote”, și amenință că, până la retragere acesteia, CA nu se va întruni.
„Ca urmare a adresei Departamentului de Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale, prin care domnul consilier prezidențial Virgil Păunescu îl numește membru în Consiliul de Administrație al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pe dl. dr. Lucian Duță, apreciem următoarele: Această numire este o gafă a Administrației Prezidențiale. Este o numire specifică organizațiilor mafiote. Consilierul prezidențial Virgil Păunescu a deținut, la rândul său, funcția de președinte al CNAS pentru numai 29 de zile, în anul 2000”, arăta, miercuri, CNAS într-un comunicat de presă.
Conducerea Casei a apreciat că Lucian Duță a avut suficient timp să-și „dinamizeze” activitatea la CNAS în timpul mandatului său.
„Considerăm că pentru un minim de respect față de asigurat, trebuia așteptat și dinamizat rezultatul anchetelor derulate de autoritățile competente. Cele două proiecte menționate de dl. Duță, cardul electronic de asigurări sociale de sănătate (CEASS) și dosarul electronic de sănătate (DES), sunt astăzi în plină implementare”, a mai arătat CNAS.
Potrivit conducerii CNAS, această instituție nu este implicată în niciun scandal, personalul își respectă atribuțiile din fișa postului, procedurile de achiziție sunt efectuate conform legii, iar scurgerile financiare sunt stopate.
„Prin această numire nu se dorește decât scandal și diversiune instituțională. Conducerea CNAS își rezervă dreptul de a nu întruni ședințele Consiliului de Administrație, până la retragerea acestei nominalizări scandaloase și, în același timp, dubioase”, se mai arată în comunicat.
Lucian Duță consideră că reacția conducerii CNAS după numirea lui în Consiliul de Administrație arată că cineva, probabil, se teme de votul său, de faptul că ar putea identifica de ce nu a fost finalizat proiectul cardului național de sănătate, precizând că votul lui este doar unul din șapte în CA.
„Este vorba de un singur post din șapte. Este un vot din șapte, aproape fără nicio putere. De ce le este frică de un vot?”, a declarat pentru MEDIAFAX Lucian Duță.
Acesta a precizat că a acceptat nominalizarea pentru a da un impuls actualei conduceri a CNAS să finalizeze proiectele care ajută pacientul.
„Înainte de a fi om politic, sunt medic. Am acceptat nominalizarea pentru a da un impuls actualei conduceri a CNAS să finalizeze proiectele care ajută pacientul: cardul de sănătate și dosarul electronic al pacientului. Ambele proiecte sunt începute de mine, dar au fost blocate din iunie 2012”, a mai spus Duță.
Lucian Duță a fost președintele CNAS în perioada 2009-2012. În prezent, Duță este membru în BPN al PDL și președinte interimar al PDL Sector 1.